Autor: Dr. Adrian COPCEA
Dietele acid-alcaline revin periodic în nutriţia comercială
non-medicală, în timp ce nutriţia clinică aduce doar de câţiva ani argumente
ştiinţifice în sprijinul unor ipoteze ce leagă încărcătura acidă a alimentaţiei
de patologia metabolică modernă: obezitate, diabet tip 2, hipertensiune şi boli
cardiovasculare, steatoză hepatică, hiperuricemii sau cancere. Dealtfel,
generarea de ipoteze vizând mediul, în particular ipoteze nutriţionale în
etiopatogenia bolilor netransmisibile moderne, este logică pe fondul unei
expansiuni epidemice într-un interval de timp ce nu permite explicaţii
genetice. O astfel de ipoteză, de curând documentată printr-un studiu
prospectiv larg, este că încărcătura acidă a alimentaţiei creşte riscul de
diabet tip 2 independent de adipozitate.
Stratificarea alimentelor pe
baza impactului asupra pH-ului sanguin şi urinar este veche. Alimentele care
generează încărcătură acidă, declanşând mecanisme compensatorii pentru
menţinerea pH-ului sanguin, inclusiv scăderea pH-ului urinar, sunt definite ca
“acidifiante”. In această cateogrie sunt incluse, în general: carnea şi derivatele,
brânza, cerealierele, orezul, alimentele sărate şi procesate. Alimentele şi
componentele alcalinizante au efect invers: majoritatea fructelor şi legumelor,
cartofii şi vinul roşu.
Bazele fiziopatologice ale
impactului acidogen al alimentelor sunt, în mare parte, cunoscute şi
cuantificabile. O scădere uşoară a pH-ului sanguin declanşează compensare
renală prin excreţie crescută de amoniu, fosfaţi şi calciu, şi hipocitraturie
însoţită de acidifierea urinii. Markeri sanguini ai acestei adaptări cuprind
scăderea bicarbonatului şi creştera gap-ului anionic. Diferiţi nutrienţi
influenţează momente ale acestei adaptări:
aminoacizii sulfuraţi de provenienţă animală şi cerealieră cresc
încărcătura acidă, la fel fosfaţii şi clorurile de potasiu, în timp ce anionii
potasici vegetali, inclusiv citratul şi malatul sau proporţia mai mare de
glutamat din proteinele vegetale au efect alcalinizant. Astfel de corelaţii
s-au concretizat şi în includerea diferiţilor nutrienţi în parametrii validaţi
pentru cuantificarea încărcăturii acide a alimentelor: PRAL (potential renal acid load) şi NEAP (net
endogenous acid production). Valorile pozitive ale PRAL semnifică încărcătură
acidă, ele cresc cu aportul de proteine şi fosfor şi scad cu aportul de
potasiu, calciu şi magneziu, iar valorile NEAP cresc odată cu raportul
proteine/potasiu.
O cercetare recentă, studiul
E3N-EPIC (66.485 femei, 14 ani), a documentat asocieri semnificative între
markeri ai dietei acidogene şi riscul pentru diferite afecţiuni. O astfel de
asociere independentă a fost între încărcătura acidă a dietei şi incidenţa
diabetului tip 2, generând ipoteza că o dietă alcalinizantă ar putea preveni
diabetul tip 2, indiferent de adipozitate. Interesant, tiparul “acidifiant”
(cuartila superioară) a cuprins un aport mai mare de îndulcitori artificiali,
in timp ce tiparul “alcalinizant” a cuprins un aport mai mare de cafea.
Datele noi se aliniază
cercetărilor anterioare ce au documentat asocieri între dietele acidogene şi
osteoporoză, litiază urică,
hipertensiune şi risc cardiovascular, hipercorticism şi insulinorezistenţă. Un
argument în plus că bolile din sfera cardiometabolică s-ar putea să
împărtăşească mai multe verigi comune decât veriga larg recunoscută a
adipozităţii viscerale.
Copyright: Dr. Adrian COPCEA / CENTRUL MEDICAL ASTECO. Publicat: 11 sept. 2014.
Reproducerea acestui articol se poate face doar mentionand: Autor: Dr. Adrian COPCEA, medic specialist nutritionist-diabetolog. Web: www.nutritionistcluj.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu