Pagini

vineri, 3 ianuarie 2014

Confesiuni la început de 2014: despre nutriţie, diabet şi multidisciplinaritate



Autor: doctor Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog




“Mărturisesc că în anul 2010, când plecam din sistemul de stat în sistemul privat de sănătate nu ştiam la ce să mă aştept, ştiam doar că o clinică cu profil de nutriţie cum nu mai existase în Cluj-Napoca şi un serviciu medical precum consultul integrat sunt atât o oportunitate cât şi un risc. Mai bine spus, nimeni nu ar fi putut estima câtă lume ar apela la servicii medicale pentru nutriţie (un domeniu privit destul de superficial în anii 2005-2010, şi cu foarte puţini specialişti disponibili) şi mai ales cine ar apela la un consult în care pacientul să discute SIMULTAN cu mai mulţi medici.

Am început atunci, în 2010, să lucrez cu o echipă de top, primele consultaţii integrate le-am făcut unele în română, unele în engleză, unele în franceză, în echipa de început fiind 3 medici specializaţi în Franţa: subsemnatul, doctorul George Pop şi Dr. Diana Ciorba. Primii pacienţi aveau emoţii când vedeau 3 medici în faţa lor (în acelaşi timp!), alţii erau oarecum bucuroşi să poată să discute pe larg cu specialiştii despre problemele lor de sănătate, fie că erau simptome diverse (dureri, oboseală), sau diagnostice neclare, sau păreri diferite de la mai mulţi medici. In orice caz, multe cazuri au fost, la început, afecţiuni ale tiroidei, afecţiuni date de stres (!), probleme de greutate sau pur şi simplu bilanţuri de sănătate la persoane active care simţeau că e timpul să facă acest pas (foarte dificil!) de a merge la medic.

De ce vorbesc acum, în 2014 despre aceste consultaţii integrate, care între timp au devenit “brandul” (cum se spune) clinicii Asteco. Pentru că astăzi, urmărind la televizor interivuri cu ministrul sănatăţii, Eugen Nicolaescu, am auzit pentru prima dată în România vorbindu-se despre interesul sistemului de sănatate pentru consultaţiile multidisciplinare: “o dată pe an, se asigură o consultaţie multidisciplinară în care echipa stă împreună şi discută cazul respectiv, consultă pacientul într-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masă şi discută cazul respectiv, în ambulatoriu”. (aici este articolul pe Mediafax.ro).

Surpriza mea este mare la auzul acestor veşti pentru că nici măcar nu ştiu să existe acest serviciu (consultul medical integrat) în altă parte în România decât la Asteco. Sigur, există numeroase clinici cu mulţi specialişti unde poţi merge, pe rând. Dar clinici unde să discuţi cu întreaga comisie nu ştiu să fie (poate sunt, dar nu am auzit de ele până în prezent). Pe de altă parte, nu este o invenţie românească, eu personal am participat la astfel de consulturi în comisie în două domenii în Franţa: în domeniul cancerelor, unde se întruneau mai mulţi specialişti, discutau cazul cu dosarul şi clişeele în faţă, şi stabileau ce tratament este cel mai potrivit, şi în domeniul operaţiilor de slăbit (chirurgie bariatrică), unde participam împreună cu chirurgul, endocrinologul, dieteticiana şi un psiholog. De aceea m-am bucurat când am fost chemat în echipa Asteco (la acea vreme, în 2010, o clinică nouă), şi tot de aceea mă bucur să aud că şi la nivel înalt se discută, în 2014, despre un astfel de serviciu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...