Pagini

marți, 16 iulie 2013

Dukan suspendat, nu pentru metoda sa extremă, ci pentru o prescripţie din anii 1970



Domnul Dukan, autorul unei diete de larg consum, a fost suspendat acum, în 2013, pentru că în 1971 (! acum peste  40 de ani) a prescris medicamentul Mediator unei paciente. Culpa sa constă nu în faptul că a prescris medicamentul, ci că l-a prescris fără să ceară analize pacientei, şi fără ca pacienta să aibă DIABET ZAHARAT, singura afecţiune în care se putea prescrie medicamentul în 1971. După acest tratament, pacienta a fost diagnosticată cu insuficienţă aortică şi mitrală, unul din efectele secundare ale medicamentului.

MEDIATOR este un medicament care are ca substanţă activă benfluorex, un derivat de amfetamine, utilizat între 1976 şi 2009, când a fost retras de pe piaţa din Franţa. Mediator putea fi prescris persoanelor cu diabet zaharat tip 2 sau celor cu hipertrigliceridemii sau alte forme de dislipidemie. Medicamentul nu a fost niciodata disponibil pe piata din Romania.

Ordinul Medicilor din Franţa a iniţiat, de-a lungul timpului, mai multe acţiuni împotriva domnului Dukan, inclusiv una bazată pe prevederile codului deontologic francez, prin care “medicina şi afacerile sunt incompatibile”. De asemenea, o iniţiativă prin care Dukan propunea ca adolescenţii cu greutate normală la bacalaureat (!!!) să aibă un avantaj la nota obţinută la bac a fost respinsă şi criticată de autorităţile franceze.

Pierre Dukan, medic generalist în Paris, actualmente (2013) pensionar şi auto-suspendat din Ordinul Medicilor, a vândut peste 4 milioane de cărţi ce promovează metoda sa de slăbit, şi gestionează o afacere de 100 milioane de euro anual.

Referinţe:

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog
Publicat: 16 iulie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...