miercuri, 15 mai 2013

Uleiul de masline: un mit?

Un interviu recent postat pe Medscape Cardiology, la care au participat Dr. Henry Black (fost presedinte al Societatii Americane de Hieprtensiune) si Dr. Robert A. Vogel (cercetator in domeniul nutritiei si lipidologiei) mentioneaza ca uleiul de masline are efecte daunatoare asupra vaselor de sange. Doctorul isi bazeaza afirmatia pe cercetarile de la Universitatea Colorado, in care scaderea functiei endoteliale, masurata ecografic prin reactivitatea brahiala , s-a constatat si in cazul uleiului de masline.
Doctorul afirma ca cercetarile masive asupra dietei mediteraneene, in special studiul PREDIMED realizat pe 7500 de persoane in Barcelona, nu arata ca efectele benefice cardiovasculare se datoreaza obligatoriu uleiului de masline, efectele fiind constatate si la alte categorii, spre exemplu la participantii care au consumat cantitati mari de seminte sau nuci. Vogel afirma ca si uleiul de masline contine cantitati importante de grasimi saturate, acele grasimi care au demonstrat clar efecte negative asupra vaselor de sange (disfunctie endoteliala), si care se gasesc in mezeluri, fast-food si alte surse animale.

Interviul, intitulat "Et tu, olive oil? Fats and Endothelial Function" este disponibil (pentru specialisti) la acest link pe Medscape Cardiology.

Articol recomandat de Asteco Nutritie si Asteco Cardiologie





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...