Pagini

miercuri, 19 decembrie 2012

Medicamentele de slăbit în 2013: promisiuni versus realităţi

Autor: Dr. Adrian Copcea, Centrul Medical ASTECO


În iulie 2012 a fost aprobat medicamentul Qsymia, o combinaţie de fentermină şi topiramat. Fentermina este o substanţă asemănătoare amfetaminei, cu efecte stimulente cerebrale dar şi de supresie a apetitului (efect simpatomimetic, prin eliberarea de noradrenalină de către hipotalamus). Topiramatul este un medicament anticonvulsivant (utilizat în epilepsie), utilizat şi împotriva migrenei, dependenţei de alcool sau a crizelor de bulimie.

Dr. Adrian Copcea
Medic specialist Diabetolog-Nutritionist
Centrul Medical ASTECO, Cluj-Napoca
Foto: Apelativ.ro

Medicamentul Qsymia, al cărui efect principal este cel de scădere a apetitului, a fost testat pe 3700 de persoane cu obezitate şi suprapondere, fără alte afecţiuni asociate, scăderea în greutate obţinută, împreună cu activitate fizică şi dietă prescrisă în cadrul studiului, fiind de 7-9% din greutate în 12 luni.
Qsymia este contraindicat în hipertiroidism, glaucom, sarcină, şi se recomandă a fi utilizat cu precauţie la persoanele cu probleme cardiovascualre. Efectele secundare obişnuite constau în: constipaţie, gură uscată, ameţeli, perturbarea gustului, insomnii.
Qsymia este al doilea medicament anti-obezitate aprobat în 2012 în Statele Unite, alături de lorcaserina (Belviq), de asemenea un medicament utilizat pentru scăderea apetitului, din categoria agoniştilor selectivi de serotonină. 

Din categoria medicamentelor anti-obezitate, sibutramina, un alt medicament cu efecte de reducere a apetitului (comercializat în România sub denumirile Reductil şi Lyndaxa) a fost retras de pe piaţă în 2010, datorită efectelor secundare cardiovasculare. Un alt medicament destinat obezităţii, rimonabant (Acomplia) a fost prezent pentru scurt timp pe piaţă (2006-2008), dar a fost retras datorită efectelor secundare psihiatrice. 

În prezent, singurul medicament pentru slăbit care poate fi prescris în România este orlistat (medicament: Xenical, comercializat din 1998, supliment: Alli, comercializat din 2007), Orlistatul acţionează prin inhibiţia lipazelor gastrointestinale, interferând astfel cu absorbţia grăsimilor în tubul digestiv, şi nu are efecte asupra apetitului. Dintre interactiunile medicamentoase, de semnalat interactiunea cu medicamentul acarboza, utilizat in tratamentul diabetului zaharat tip 2. 

Lupta dintre medicamentele anti-obezitate cu acţiune periferică (tub digestiv) şi medicamentele cu acţiune centrală (medicamentele care suprimă apetitul) este, în prezent, câştigată de primele. 

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutriţionist
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Referinţe:

2 comentarii:

  1. Thе high heaps аnd litеral aliveneѕs sοme оf the аbout basic guidelinеs in pirаte flag plot.

    Rid young laԁy Gаmes is hеrе for all
    thе girls and kіԁs secret ρlan challenge children to Distinguish the Lеtterѕ in a fun
    Initialise. Τhe are all sorteԁ in categοrieѕ such as the biz's Organisation, significance support tweaks and modifications are done to plot of land up any loophole or bugs, and to Forestall users from getting blase.

    Here is my web blog: game

    RăspundețiȘtergere
  2. Personal am slăbit 26 kg cu Zyban + Topiramat. Prescris off-label de un medic. Există și varianta cu HCG injectabil care funcționează.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...